بررسی دو مسجد ولیعصر تهران و نورای دبی از نظر معماری
بررسی دو مسجد ولیعصر تهران و نورای دبی از نظر معماری

بررسی دو مسجد ولیعصر تهران و نورای دبی از نظر معماری، مساجد از دیرباز به دلیل اهمیت بالایی که در جوامع اسلامی دارند و معماری مسجد همواره اهمیت زیادی داشته و مورد توجه قرار دارد. وجود برترین سازه‌های جهان از لحاظ معماری را در مسجدهای شناخته شده‌ای چون مسجدالنبی، مجد شیخ لطف الله و… گواه این مدعاست. در این مقاله به بررسی 2 مورد از زیباترین مسجدهای معاصر یعنی مسجد ولیعصر و مسجد نورا از نظر معماری می‌پردازیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

مسجد ولیعصر تهران

یکی دیگر از مسجدهای معاصر یعنی مسجد ولیعصر تهران، توسط زوج معمار شرکت مهندسی موج سیال یعنی، رضا دانشمیر و کاترین اسپریدونوف،  طراحی شد. مسجد ولیعصر که شکلی موج مانند دارد، در کنار تئاتر شهر واقع شده و به گفته معماران آن، ایده طراحی مسجد ولیعصر برگرفته از سادگی وتواضع قرآن است. رضا دانشمیر که پیشتر معمار ساختمان پردیس سینمایی ملت نیز بوده، در طراحی مسجد ولیعصر ، سعی داشته تا تعاملی فرهنگی میان  مسجد ولیعصر و ساختمان مجاورش یعنی تئاتر شهر برقرار کند.

برخلاف اصول رایج در معماری مسجد ، در معماری مسجد ولیعصر المان‌های سنتی همچون مناره و گنبد وجود ندارد و این یکی از دلایلی است که محافظه‌کاران با ساخت این مسجد مخالفت می‌کردند.

در طرح منحنی شکل سقف مسجد ولیعصر ، از سادگی مسجد قبا مدینه الهام گرفته شده است و به گونه‌ای است که به یک فضای عمومی برای نشستن افراد تبدیل شده و معماری مسجد با ساختار سازه‌های اطراف آن یعنی ساختمان تئاتر شهر و پارک دانشجو بسیار همگون است.

فضایی به مساحت ۳۸۵۵ متر مربع، در هفت طبقه و ۳۲ متر ارتفاع ساخته شده است و ۲۰ متر از سازه آن زیر سطح زمین قرار دارد.

معماری مسجد نورا دبی

معماری مرکز اجتماعات و مسجد نورا توسط شرکت معماری امره آرولات ارائه شده و قرار است مسجد نورا به عنوان یکی از مسجدهای معاصر در شهر عجمان دوبی این بنا ساخته شود. مسجد نورا در زمینی به ۱۰ هزار متر مربع در قسمت شمالی دبی قرار می‌گیرد. ساختمان مسجد نورا در اصل یک سازه چند منظوره است که قسمتی از آن متعلق به مسجد نورا با ظرفیت ۲۵۰۰ نفر خواهد بود.

مرکز اجتماعات و مسجد نورا ، با توجه به درخواست کارفرماف به گونه‌ای طراحی شده است که جنبه‌های محیطی و معنوی را پوشش دهد.

معماران این اثر بر ساخت سازه‌ای تمرکز کرده‌اند که نماینگر مکانی با احترام برای عبادت و فضایی برای تفکر باشد. این بنا منظره‌ای به دریا دارد و نواحی اطراف آن منتهی به جاده‌ها می‌شود.